Musik

Programförslag

Lyssna och titta

Nedan ett par ljudande exempel på min YouTube-sida, där det finns ett stort antal bildsatta videoklipp med mitt musicerande att ta del av.


"Skärgårdsoriginal" av Olle Adolphsson


En kommentar från Youtube:
Underbar tolkning av vad som mycket väl kan vara Olles bästa platta! Synd att ingen lagt upp Olle själv. Men som sagt väldigt nära originalet.

"Bli en Clown" av Sture Lundquist


"Petite fleur"


"Spelmännen",  en bildbok om "Folkmusikvågen" finns nu att se och läsa på Svenskt Visarkivs hemsida.
Duo Dukát spelar låtar med nostalgi och nytänk i varierade stilar och instrumentkombinationer. Senast för Rimbo Hembygdsförening.

”De' va' en Taube, en Vreeswijk och Bellman”…
En osalig blandning av fräckt och finstämt.

Hemsnickrat, visor, verser och låtar ur egen fatabur.


I Olle Adolphssons sällskap
Klassiska och glömda visor av Olle och hans vänner.


Gammalvals i Roslagen
En bukett ur Evert Taubes fantastiska visflora.


Toner till tanke och trevnad
En blandning av lågmält och lättsamt.


Min MusiKavalkad
Jag berättar om min vindlande väg genom musiken med ljudillustrationer på en rad olika instrument. Schlager, skillingtryck, trubadurvisor, jazz, folkmusik.


Roslagen i ord och ton
Folkmusik och visor från trakten blandat med dikter och historier på roslagsmål.


Favoritlåtar och Folkstuk med Duo Dukát

En salig blandning av visor, folkmusik, dragspelslåtar och gamla jazz-örhängen i olika instrumentsättningar med Peter Vedin och Birger Björnerstedt.


Jag är även medlem av Roslagens spelmanslag, som framträder i olika sammanhang. Kontaktperson: Martin Björklund: 0703 661733Bakgrund

I gamla tider var spelmannen en viktig person i det sociala livet. Till vardags var den där spelmannen ofta en hantverkare, en skomakare, smed eller snickare. På det sättet för jag, som utbildad möbelsnickare, en gammal tradition vidare.

Den som vill se något av vad som ägde rum i min lilla verkstad under senare år kan klicka på denna länk, till bildalbumet: "Möbelrenovering" på Facebook. Den verksamheten räknas numera till det förgångna.


Vägen till folkmusiken fann jag i början av 1970-talet via en studieresa från Konstfackskolan till Bingsjö i Dalarna. Det kom att förvandla mitt liv. Jag lärde sedan känna spelmannen Mosse-Fridolf Jansson på Singö, vars låtarv jag nu för vidare. Jag trakterar fiol, nyckelharpa, klarinett, blockflöjt och munspel. Kan även vid behov stöta en signal i näverluren.


Mitt vissjungande till gitarr började på allvar under min möbelsnickarutbildning på internatskola i början av sextiotalet, men fick en mer professionell form 1997 då jag, efter femton år som kommunal musiklärare, plötsligt inte hade något jobb längre. Jag började då istället renovera möbler och uppträda som Trubadur och startade viscaféer i Norrtälje, först på Bergsstugan och sedan på Café Tullen. Jag har sedan under åren framträtt i många olika sammanhang och har ett brett urval av visor att välja bland, allt från gamla dängor till nyskrivet eget material.

  I repertoaren finns många av våra stora visdiktare representerade, och där finns också några egna visor och några favoriter, som Olle Adolphsson, Allan Edwall, Evert Taube, Bellman och Sture Lundquist, den senare från Norrtälje.  


Förutom solouppdrag uppträder jag nu tillsammans med Peter Vedin i  "Duo Dukát". 


Jag har även erfarenheter som recitatör eller konferenciér vid olika musikevenemang.


En bild från våren 1963, då "The blue trio" spelade på någon skola i Vällingby. Trumpetaren hette Ove Lindblom. Tredje-mannen Ulf Åman satt bakom trummorna.

Duo Dukát  

Peter Vedin och Birger Björnerstedt


För större bild, Klicka på bilden!

"Gåsvikarns" klarinett!

Musikinramning vid invigningen av "Den heliga Birgittas källa" i Finsta.

Foto: Håkan Westberg

Norrtälje kyrka 2024 med Roslagens Konstnärsgille.

Foto: Bengt Karlsson


Musik - vissång, folkmusik och jazz